ید درمانی سرپایی
ید درمانی سرپایی چیست و چگونه انجام می شود؟ آیا ید درمانی برای کودکالان عوارضی هم دارد ؟ برخی از بیماران برای درمان با توجه به نظر پزشک نیاز به استفاده از این روش درمان دارند. اگر شما هم در رابطه با ید درمانی اطلاع کافی ندارید ، در این مقاله از سایت کلینیک سارا به این موضوع بیشتر می پردازیم:
ید درمانی سرپایی چیست؟
گاهی ممکن است برای درمان برخی از بیماری ها همچون پرکاری تیروئید ، پزشک برای جلوگیری از جراحی تیروئید ید درمانی را پیشنهاد کند.
بیشتر افراد برای درمان بیماری های تیروئید مانند پر کاری و سرطان تیروئید از روش ید درمانی استفاده می کنند. ید درمانی به اینگونه افراد کمک می کند تا غده تیروئید به طور طبیعی عمل ترشح هورمون ها را انجام دهد.
در واقع در پزشکی هسته ای از ماده ید رادیواکتیو جهت تشخیص بیماری ها و نابودی سلول های سرطانی به بدن فرد بیمار تزریق می شود، این ماده از طریق عرق و ادرار از بدن فرد دفع می شود.
اما چگونه این روش استفاده می شود و چه مراقبت هایی بعد از آن لازم است .
نکات مورد توجه بعد از ید درمانی
- حتما ظروف غذایی که بعد از درمان استفاده می کنید جداگانه باشد و در بهترین حالت می توانید از ظروف یکبار مصرف استفاده کنید .
- لباس های خود را تا مدت یک هفته به صورت جداگانه شستشو کنید .
- تا یک هفته بعد از درمان ، برای رفت آمد از وسایل نقلیه عمومی استفاده نکنید .
- بانوانی که ید درمانی را انجام داده اند ، حداکثر باید تا یک سال با استفاده از روش های مطمئن جلوگیری از بارداری را انجام دهند، اما آقایان باید تا 3 ماه این کنترل را داشته باشند .
- به هر دلیل اگر دچار اختلالات کلیوی ، بی اختیاری ادرار و حتی مدفوع شدید حتما با پزشک خود مشورت کنید .
- ممکن است بنا بر نیاز بیمار بعد از ید درمانی ، آزمایش TSH نیز تجویز گردد .
- حداقل تا دوهفته بهتر است با کودکان و خانم های بارداری فاصله داشته باشید .
- هر گونه ترشح از بدن شما همچون، آب دهان، ترشحات بدن، منی ، عرق بدن و.. دارای ید رادیواکتیو می باشد ، پس باید از آلوده شدن لباس ها و وسایل منزل با این ترشحات جلوگیری کنید .
- خانم هایی که به بچه شیر می دهند، باید عمل شیر دهی را بعد از درمانی قطع کنند .
عوارض استفاده از روش درمان ید درمانی
- به طور عمومی افراد در حین استفاده و یا حتی بعد از درمان ، عوارض جانبی شامل آن ها نمی شود .
- اما در برخی موارد ممکن است ، بیماران تورم کمی در ناحیه گلو و احساس برافروختگی را تجربه کنند، البته این حالت بیشتر از 24 ساعت طول نمی کشد و می توان با مصرف دارو های ضد تورم این عوارض را از بین برد .
- تهوع بعد از ید درمانی نیز از موارد دیگری است که ممکن است رخ دهد.
- در موارد بسیار نادر نیز ممکن است خوردن ید رادیواکتیو رخ دهد که این حالت منجر به اختلال طعم موقت می شود . این حالت ممکن است حتی تا چند هفته نیز طول بکشد ، شما می توانید بعد از استفاده از ید درمانی با نوشیدن مقدار زیادی آب احتمال بروز این مشکل را از ببرید .
عوارض ید درمانی
روش درمان از طریق ید درمانی، با اینکه از جدیدترین روش های درمان برخی از بیماری های تیروئید به شمار می رود ولی مانند سایر روش های درمان با عوارضی همراه است؛ شایع ترین عوارض ید درمانی عبارتند از:
- احساس درد در گردن و صورت
- تب شدید
- کار کردن بیش از حد غده تیروئید
با این حال پزشک برای کاهش عوارض رژیم غذایی با کمترین مقدار ید و قرص هایی مانند قرص تیروکسین تجویز می کند.
خلاصه مطلب
در آخر می توان به عنوان خلاصه ای از مطالب بیان کرد، ید درمانی یکی از روش های درمانی است که به منظور جلوگیری از جراحی پیشنهاد می گردد، این روش عوارض خاصی ندارد اما بهتر است تا بیماران بعد از استفاده از روش ید درمانی به توصیه های پزشک خود توجه داشته باشند تا عوارض شامل اطرافیان آن ها نشود .
سلام
من ۲۳ سالمه، پرکارم
بعد از یدتراپی و کم کار شدن تیروئید،چاق میشوم؟
به چه میزان؟
سلام.
افزایش وزن یکی از عوارض کم کاری تیروئید می باشد که این عارضه بخاطر کم شدن فرآیند سوخت و ساز بدن ایجاد می شود
و با درمان کم کاری تیروئید این عارضه برطرف می گردد
باسلام وقت بخیر مادزم ۳۸ سال داره دوبار جراحی تیروئید انجام داده الان هم تیروئیدش پرکار شده و دکتر بهش گفته یا جراحی باید انجام بده یا ید تراپی الان هم شیرده هستن آیا ید تراپی عوارضی برای بچه نداره و اینکه چه مدت باید به بچه شیر نده ؟ممنونم اگه جواب بدین
سلام.
بسته به میزان ید دریافتی دارد و در هر صورت شیردهی باید برای مدت زمان مشخصی متوقف گردد
که با توجه به قطع شیردهی عوارضی برای بچه نخواهد داشت
و در خصوص مدت زمان قطع شیردهی حتما با پزشک معالج در زمان ید درمانی مشورت گردد
سلام
مادر من 50 ساله با سابقه پرکاری تیرویید و مصرف لووتیروکسین، 7 ماه پیش با tsh 0/03 مصرف دارو را قطع کردند. 4 ماه پیش متی مازول مصرف کردند و tsh به 23 رسید. مجددا مصرف دارو قطع شد تا الان بعد از 45 روز بدون هیچ دارویی tsh یه 0/32 رسیده. یعنی مدام در حال بالا و پایین رفتن هست . ایا ممکنه یددرمانی تجویز بشه؟؟؟
سلام. دوست عزیز
در صورت پرکار بودن که لووتیروکسین تجویز نمیشد، لووتیروکسین برا کم کاری و متی مازول برا پرکاری تجویز میشه.
ید درمانی برای پرکاری تیرویید مقاوم به درمان دارویی تجویز میشه، اونم با صلاحدید پزشک غدد