Search
Close this search box.
اسکن لنفوسینتی گرافی

اسکن لنفوسینتی گرافی

اسکن لنفوسینتی گرافی چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟ لنفوسینتی گرافی نوعی خاص از تصویربرداری پزشکی هسته ای بوده که تصاویری به نام سیتیگرام های سیستم لنفاوی نمایش می‌دهد. سیستم لنفاوی شبکه ای از کانال های کوچک مشابه رگ های خونی است که مایعی به نام لنف و سلول های سیستم ایمنی بدن به نام لنفوسیت را در بدن گردش می‌دهد. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره لنفوسینتی گرافی برای شما بیان کنیم، پس برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

لنفوسینتی گرافی چگونه انجام می‌شود؟

برای انجام لنفوسینتی گرافی از ماده رادیواکتیو به نام رادیودارو استفاده می‌شود که در جریان خون تزریق می‌شود. این ماده در ناحیه تحت بررسی تجمع می‌یابد که مقدار کمی انرژی را در قالب پرتوهای گاما نشان می‌دهد. دوربین های ویژه ای این انرژی را ردیابی کرده و به کمک رایانه تصاویری ایجاد می‌کنند که جزئیاتی از ساختار و عملکرد اندام ها و بافت ها را ارائه می‌دهد. سپس با استفاده از یک سوزن بسیار کوچک، رادیودارو زیر پوست یا گاهی عمیق تر در محل خاصی از بدن بسته به نوع بیماری و تشخیص تزریق می‌شود.  

اسکن لنفوسینتی گرافی چیست ؟

موارد انجام لنفوسینتی گرافی

اسکن لنفوسینتی گرافی روشی بسیار عالی برای ترسیم نقشه درناژ غدد لنفاوی و یک گره پیشاهنگ است. برای تشخیص مواردی که در ادامه بیان می‌کنیم، پزشک انجام اسکن لنفوسینتی گرافی را تجویز می‌کند. این موارد عبارتند از:

سرطان ملانوما

در بیمارانی که مبتلا به این بیماری هستند دو تا پنج تزریق به پوست یا سایر بافت های اطراف محل ملانوما صورت می‌گیرد. تصویربرداری معمولا حدود یک تا دو ساعت طول می‌کشد. بسته به محل ملانوم ممکن است تزریق در بازوها و زیر بغل یا قفسه سینه و گردن انجام شود.

سرطان سینه

یکی از مراحل درمانی که برای سرطان پستان باید صورت گیرد مرحله بندی زیر بغل است که منظور بررسی گسترش سرطان به زیربغل و لنف نودهای آن می‌باشد. در گذشته مرحله بندی با برداشتن تمام لنف نودهای زیر بغل همراه بود که عوارض بسیاری برای فرد داشت. امروزه با گذشت تکنولوژی و به کمک لنفوسینتی گرافی اولین گره لنفی در مسیر لنفاوی سرطان پستان مشخص شده و فقط این گره برای بررسی برداشته می‌شود.

ورم ساق و بازو

در بیمارانی که به ورم ساق و بازو (لنفادم) مبتلا هستند رادیودارو بین انگشتان اول و دوم پا یا دست تزریق می‌شود. هر دو بازو یا پای متورم برای قابل مقایسه بدن دو طرف به تصویر کشیده می‌شوند. با توجه به میزان انسداد لنفاوی و علت آن تصویربرداری ممکن است ۳۰ دقیقه تا دو ساعت طول کشد. لنفوسینتی گرافی روشی مناسب در تعیین و افتراق تورم لنفاوی از غیر لنفاوی می‌باشد.

علاوه بر موارد ذکر شده در موارد زیر نیز اسکن لنفوسینتی گرافی انجام می‌شود:

  • تعیین گره پیشاهنگ در تومورها
  • بررسی مسیر درناژ لنفاوی اندام ها و غدد لنفاوی در زمان تورم اندام ها
  • تشخیص ادم لنفی اندام ها
درباره اسکن لنفوسینتی گرافی

آمادگی برای اسکن لنفوسینتی گرافی

برای انجام لنفوسینتی گرافی آمادگی خاصی مانند ناشتا بودن، مصرف داروی خاص و قطع داروهای قبلی نیاز نیست اما نیاز است قبل از انجام، نکاتی را که در ادامه به بیان آن ها می‌پردازیم، رعایت کنید.

جواهرات فلزی به همراه نداشته باشید.

در صورت داشتن حساسیت به هرگونه داروی شیمیایی حتما پزشک هسته ای را در جریان قرار دهید.

در صورت باردار یا شیرده بودن حتما به پزشک مربوطه اطلاع دهید زیرا اسکن پزشکی هسته ای برای زنان باردار یا شیرده امن نیست و ماده رادیواکتیو ممکن است به جنین یا نوزاد آسیب برساند.

قبل از انجام، حتما داروهایی که مصرف می‌کنید را به پزشک خود اطلاع دهید.  

در صورتی که کلاستروفوبیک هستید قبل از شروع به تکنسین اطلاع دهید.

در صورت وجود آلرژی، بیماری های اخیر یا هرگونه بیماری زمینه ای حتما به مسئول مربوطه اطلاع دهید. 

 

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 4 =