اسکن قلب
امروزه بیماری های قلبی، یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در دنیاست. این قبیل بیماری ها به دلیل انسداد و یا باریک شدن شریان ها و تجمع پلاک ها در دیواره شریان ها اتفاق می افتند. که در نهایت به دلیل محدود شدن رسیدن خون حامل اکسیژن به عضلات و ماهیچه های قلب، احتمال بروز حملات قلبی نیز افزایش خواهد یافت.
سی تی اسکن، از جمله تست هایی است که با استفاده از اشعه ایکس می توان به بررسی قسمت های مختلف بدن پرداخت. از اسکن قلب نیز در بررسی قلب و رگ های خونی استفاده می شود.
در طول انجام این تست، ماده رنگی مخصوصی به بستر خون تزریق می شود تا امکان بررسی زیر میکروسکوپ مهیا شود.
اسکن قلب در موارد زیر از سوی پزشک تجویز خواهد شد:
- بیماری های قلبی مادرزادی و یا نقایص تولد در قلب
- تجمع مواد سخت به نام پلاک های لیپیدی که می توانند باعث انسداد شریان های قلب شوند
- لخته شدن خون در قلب
- تومور داخل قلب
معمولا افرادی که با مشکلات قلبی به پزشک مراجعه می کنند، برای شان اسکن قلب تجویز خواهد شد. با انجام این تست، جزئیاتی از ساختار قلب و رگ های خونی بدون نیاز به ایجاد برش در اختیار پزشک قرار خواهد گرفت.
در بسیاری از موارد، انجام اسکن قلب ، باعث می شود تا بیمار تغییرات سالم و مثبتی را سبک زندگی خود ایجاد کند و اقدامات درمانی گفته شده از سوی پزشک را دنبال کند.
پلاک ها از چربی، کلسترول و کلسیم تشکیل شده اند که به مرور زمان در دیواره شریان های قلب ته نشین خواهند شد. این تست نیز به بررسی سطح کلسیم می پردازد.
می توان گفت که اسکن قلب یا آنژیوگرافی یکی از روش های بسیار کمک کننده در تشخیص مشکلات قلبی است.
اسکن قلب در چه مواردی توصیه نمی شود؟
با این که اسکن قلب اطلاعات مفیدی در خصوص احتمال ابتلای فرد به بیماری های قلبی را در اختیار پزشک قرار می دهد، اما به تمامی افراد توصیه نمی شود، از جمله:
- مردان زیر 40 سال و خانم های زیر 50 سال
- افرادی که در معرض ابتلا به بیماری های قلبی نیستند و یا سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری های قلبی ندارند
- افرادی که در معرض بیماری های قلبی قرار دارند، چرا که این اسکن اطلاعات بیشتری در خصوص درمان را در اختیار پزشک قرار نمی دهد
اقدامات و آمادگی قبل از اسکن قلب
لازم است بدانید که جهت دستیابی به نتیجه ای صحیح لازم است که پیش از انجام اسکن قلب به انجام برخی اقدامات بپردازید.
از جمله اقدامات و آمدگی قبل از اسکن قلب می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- پزشک از بیمار می خواهد جهت انجام این تست، چهار تا هست ساعت قبل از انجام تست چیزی نخورد و نیاشامد و اصطلاحا ناشتا باشد زیرا که نوشیدن قهوه و کافئین، بر نتیجه اسکن تاثیر می گذارد.
- از آن جایی که در طول انجام اسکن، بیمار باید بر روی میز دراز بکشد، توصیه می شود لباس های گشاد و راحت بر تن داشته باشید. هر گونه زیور آلات و مواد فلزی مانند پیرسینگ باید از بدن درآورده شوند.
بسیاری از افراد بعد از انجام تست قادر به رانندگی هستند، مگر در شرایط خاص که این تست تحت بیهوشی انجام می شود.
روند اسکن قلب
امکان انجام اسکن قلب در بیمارستان و یا کلینیک وجود دارد اما باید توجه داشته باشید برای دستیابی به نتایج دقیق می بایست به بهترین مرکز پزشکی هسته ای جهت انجام اسکن قلب مراجعه نمیاید.
پیش از انجام اسکن، مسدود کننده بتا به بیمار داده می شود تا با آهسته شدن ریتم قلب، تصاویر واضح تری به دست بیاید. دیسک های کوچک و چسبناکی به نام الکترود، به قفسه سینه زده می شوند.
سپس، ماده رادیواکتیو از راه وریدی، تزریق خواهد شد. ممکن است برخی بیماران، هنگام تزریق ماده رنگی، متوجه طعم آهن در دهان خود شوند.
پیش از انجام تست، بیمار بر روی تخت و در پوزیشن صحیح قرار می گیرد تا تصاویر با کیفیتی تولید شود. گاهی ممکن است نیاز به حبس کردن نفس به مدت ده تا بیست ثانیه باشد.
با شروع اسکن، بیمار به داخل اسکنر فرستاده می شود و سر بیمار خارج از اسکنر قرار خواهد گرفت. دمای اتاقی که این اسکن انجام می شود، باید خنک باشد.
کل مدت زمان انجام اسکن قلب چیزی در حدود ده تا پانزده دقیقه طول می کشد.
بعد از پایان اسکن، هیچ گونه محدودیتی در انجام کارها و فعالیت های روزانه و یا رژیم غذایی وجود ندارد.
عوارض اسکن قلب
اسکن قلب روش ایمنی است و عوارض بسیار کمی را به همراه دارد.
افراد مبتلا به مشکلات کلیوی و یا مبتلا به دیابت، بهتر است بعد از پایان تست، آب و مایعات بیشتری مصرف کنند تا ماده رنگی از کلیه ها دفع شود. البته، رنگ های جدیدی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند، عوارض کمتری را برای کلیه ها به همراه دارند.
در این تست نیز همانند سایر تست های عکس برداری در معرض اشعه ایکس قرار می گیرید، به همین خاطر، خانم های باردار باید مراقب باشند و با پزشک خود مشورت کنند. البته میزان اشعه استفاده شده در این اسکن برای افراد بزرگسال ایمن است، اما می تواند برای رشد جنین ضرر داشته باشد.
نتایج اسکن قلب
امتیاز صفر به معنای عدم وجود کلسیم در قلب و احتمال بروز بسیار کم حملات قلبی در آینده می باشد. اما وجود کلسیم می تواند نشانه ای باشد از بروز حملات و بیماری های قلبی.
امتیاز ما بین 100 تا 300، به معنای افزایش احتمال بروز بیماری ها و حمات قلبی طی سه تا پنج سال آینده می باشد.
امتیاز بالای 300، به معنای بروز حملات قلبی شدید خواهد بود.
بعد از بررسی نتایج، تصمیمات زیر از سوی پزشک گرفته خواهد شد:
- ادامه درمان
- تغییر در داروهای مصرفی
- تغییر در رژیم غذایی و ورزش
- کم کردن وزن بیمار
- تجویز تست های بیشتر