اسكن هسته ای كودكان
کودکان با توجه به ویژگی های بدنی و شرایط جسمانی شان در برابر آسیب های ناشی از پرتوگیری حساس تر هستند.
اما در مواردی که لازم باشد، تصویربرداری به روش های پزشکی هسته ای برایشان انجام می گیرد.
به نحوی که کمترین مقدار آسیب متوجه کودکان است.
براى اسكن هسته اى کودکان از مقادیر کمی مواد رادیواکتیو، يك دوربین مخصوص و يك رایانه برای تشخیص اختلالات کودک استفاده مى شود. كودكان ممكن است در بدو تولد یا در دوران کودکی نياز به انجام اين آزمايش پيدا كنند. اسكن هسته اى اطلاعات منحصر به فردى را ارائه می دهد که غالباً با استفاده از سایر روش های تصویربرداری قابل دستیابی نیست. قبل از انجام اين آزمايش در مورد بیماری های اخیر فرزندتان، شرایط پزشکی، داروهاى مورد استفاده و آلرژی ها با پزشک مربوطه صحبت كنيد. بسته به نوع معاینه، پزشک دستور می دهد كه کودک قبل از انجام آزمايش چه چیزی بخورد و یا بنوشد، در صورت استفاده از آرامبخش یا بیهوشی عمومی اين موضوع اهميت بيشترى پيدا مى كند. در بيشتر آزمايشات هسته اى تزريقى در رگ بازو يا دست انجام مى شود، بنابراين ممكن است از شما خواسته شود تا لباسى راحت و نسبتاً گشاد به فرزند خود بپوشانيد.
چرا از اسكن هسته اى براى كودكان استفاده مى شود؟
آزمايش اسكن هسته اى براى تشخيص انواع مختلفی از سرطان ها، بیماری های قلبی، دستگاه گوارش، غدد درون ریز یا عصبی و سایر ناهنجاری ها به كار گرفته مى شود. لازم است بدانيد از آنجا که آزمايشات پزشکی هسته ای می توانند فعالیت هاى مولکولی را تشخيص دهند، این توانایی را دارند که بیماری را در مراحل ابتدایی شناسایی کنند. همچنین اين آزمايش ها می توانند نشان دهند که آیا بیمار به درمان پاسخ می دهد یا خیر.
به طور كلى اسكن هسته ای کودکان به معاینات تصویربرداری که در نوزادان، کودکان خردسال و نوجوانان انجام می شود، اشاره دارد. گفتنى است كه روش های تصویربرداری پزشکی هسته ای غیر تهاجمی هستند. این آزمایش ها معمولاً از مواد رادیواکتیو به نام رادیودارو برای کمک به پزشکان در تشخیص و ارزیابی شرایط پزشکی استفاده می کند.
به طور كلى اسكن هسته ای کودکان برای کمک به تشخیص اختلالات کودکی كه به طور مادرزادى یا در دوران کودکی بروز می کند، انجام می شود. پزشکان برای ارزیابی اندام هايى مختلفى از اسكن هسته ای استفاده می کنند، از جمله:
– کلیه ها و مثانه
– استخوان ها
– کبد و کیسه صفرا
– دستگاه گوارش
– ریه ها
– مغز
– غدد تیروئید
همچنين گفتنى است كه از اسکن پزشکی هسته ای معمولاً برای کمک به تشخیص و ارزیابی بيمارى هاى زير استفاده می شود:
– انسداد ادرار در کلیه
– رفلاكس يا جریان برگشتی ادرار از مثانه به کلیه
– سرطان استخوان و مشکلات استخوانی
– عفونت
– تروما
– خونریزی و تحرک دستگاه گوارش
– تومورها و گسترش سلول های سرطانی در بدن
– زردی در نوزادان و کودکان بزرگتر
– صرع
– محل، آناتومی و عملکرد غده تیروئید
فرزند من در طی و بعد از اسکن چه احساسى خواهد داشت؟
به غیر از تزریق داخل وریدی، سایر مراحل اسكن هسته ای بدون درد هستند. آنها به ندرت با درد، ناراحتی و عوارض جانبی همراه هستند. اگر تجویز رادیودارو به صورت داخل وریدی انجام شود، کودک هنگامی که سوزن به داخل ورید وارد می شود یک ضربه مانند انگشت سنج را احساس می کند و هنگامی که ماده رادیواکتیو به بازو تزریق می شود کودک به طور کلی ديگر هیچ ناراحتی را تجربه نمی کند. لازم به ذكر است كه خود فرايند اسكن هسته اى درد و ناراحتى چندانى براى كودك به همراه ندارد، بلكه احساس اجبار و تحمل شرايط براى كودك دشوار و ناراحت كننده است. بنابراين به والدين توصيه مى شود تا در كنار فرزند خود بمانند و در حين اسكن به آنها آرامش خاطر بدهند. همچنين وسايل و اسباب بازى هايى كه كودك با آنها انس دارد مانند پستانك، كتاب، پتو و … نيز مى توانند در حفظ آرامش كودك به او كمك كنند.
علاوه بر اين اگر به كودك آرامبخش خورانده شود و تحت بيهوشى قرار گرفته است، ممكن است بعد از انجام آزمايش رعايت برخى دستورالعمل هاى خاص لازم باشد. بعد از اتمام آزمايش مقدارى از اشعات راديواكتيو در بدن كودك باقى مى ماند كه ظرف ٢٤ ساعت از طريق مدفوع يا ادرار از بدن خارج مى شود، بنابراين توصيه مى شود مايعات زيادى مصرف شود تا اين فرايند تسريع شود.
چگونه باید فرزندم را برای انجام اسكن هسته اى آماده کنم؟
قبل از انجام آزمايش بايد به كودك خود اطمينان دهيد که در طول آزمايش كنار او مى مانيد. اگر فرزند شما به اندازه كافى بزرگ است مى توانيد در رابطه با اين روش با او صحبت كنيد. اكثر اسكن های هسته اى شامل تزريق رادیودارو در بازو يا دست كودك است، بنابراين بهتر است كودك لباسى راحت و آزاد به تن داشته باشد. پزشک مربوطه را از هرگونه دارویی که فرزند شما مصرف مى كند، از جمله ویتامین ها و مکمل های گیاهی آگاه كنيد. همچنین هرگونه بیماری اخیر یا سایر شرایط پزشکی را نيز به او اطلاع دهید. بسته به نوع اسکن هسته ای که انجام می شود، شما دستورالعمل های خاصی برای تهیه آنچه کودک بايد قبل از آزمايش بخورد و بياشامد را دریافت خواهید کرد، به خصوص اگر پزشک شما قصد دارد از تزريق آرامبخش یا بیهوشی عمومی برای این كار استفاده کند.
سخن آخر؛
در نهايت لازم به ذكر است كه مراجعه به يك كلينيك آرام و آراسته و با كادر درمانى مهربان مى تواند به لحاظ روحى به فرزند شما كمك شايانى كند. شما مى توانيد به بهترين مركز پزشكى هسته اى مراجعه كرده و اين آزمايش را با خيال راحت و بدون نگرانى انجام دهيد.