اسکن پرفیوژن ریه

اسکن پرفیوژن ریه

اسکن پرفیوژن ریه چیست؟ اسکن پرفیوژن ریوی، یک آزمایش تصویربرداری تشخیصی است که برای ارزیابی جریان خون در ریه‌ها استفاده می‌شود. این روش غیر تهاجمی اطلاعات ارزشمندی را برای تشخیص و مدیریت شرایط مختلف ریوی، از جمله آمبولی ریه ارائه می‌دهد. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره اسکن پرفیوژن ریه برای شما بیان کنیم، با ما همراه باشید.

اسکن پرفیوژن ریه چگونه انجام می‌شود؟

اولین مرحله در اسکن پرفیوژن ریه شامل تجویز رادیو دارو، معمولاً تکنسیوم-MAA است. این ماده رادیواکتیو به داخل سیاهرگ تزریق می‌شود، جایی که به ریه‌ها می‌رود و در رگ‌‌های خونی کوچک (مویرگ‌ها) درون بافت ریه گیر می‌افتد. این رادیودارو تشعشعات گاما ساطع می‌کند که می‌تواند توسط دوربین گاما در طول فرآیند تصویربرداری شناسایی شود. پس از تجویز رادیودارو، بیمار در مقابل دوربین گاما قرار می‌گیرد و از زوایای مختلف از ریه‌ها تصویربرداری انجام می‌شود. این دوربین تشعشعات گامای ساطع شده از رادیو داروهای به دام افتاده را تشخیص می‌دهد و امکان تجسم جریان خون در داخل ریه ها را فراهم می‌کند. تصاویر به‌دست‌ آمده در طول اسکن‌ پرفیوژن توسط یک پزشک متخصص هسته‌ ای برای ارزیابی هرگونه ناهنجاری تجزیه و تحلیل می‌شوند. آنها توزیع رادیودارو را در ریه‌ها ارزیابی می‌کنند و به دنبال مناطقی با کاهش یا عدم وجود خونرسانی هستند که ممکن است نشان دهنده آمبولی ریه یا سایر ناهنجاری‌های عروقی ریوی باشد.

درباره اسکن پرفیوژن ریه

مزایای اسکن پرفیوژن ریه

اسکن پرفیوژن ریه مزایای متعددی در تشخیص و مدیریت شرایط مختلف ریوی دارد. در ادامه مزایای اسکن پرفیوژن ریه را بیان خواهیم کرد. مزایای اسکن پرفیوژن ریه عبارتند از:

یکی از مزایای کلیدی اسکن پرفیوژن ریه، توانایی آن در تشخیص آمبولی ریه است، که یک وضعیت بالقوه تهدید کننده زندگی است که با انسداد رگ‌های خونی در ریه‌ها مشخص می‌شود. با ارزیابی توزیع جریان خون در ریه ها، اسکن پرفیوژن ریه می‌تواند به شناسایی نواحی که خونرسانی کاهش یافته یا وجود نداشته کمک کند، که نشان دهنده وجود لخته‌های خون است.

اسکن پرفیوژن ریه به ویژه در بیمارانی که قادر به انجام سایر روش‌های تصویربرداری مانند سی تی آنژیوگرافی ریه نیستند، مفید است، که ممکن است در افراد مبتلا به نارسایی کلیوی یا آلرژی به مواد حاجب منع مصرف داشته باشد.

اسکن پرفیوژن ریه علاوه بر نقشی که در تشخیص آمبولی ریه دارد، در ارزیابی سایر شرایط ریوی، از جمله بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)، فشار خون ریوی و سرطان ریه، فوایدی نیز ارائه می‌دهد. با تجسم توزیع جریان خون در ریه‌ها، این روش تصویربرداری می‌تواند به پزشکان کمک کند تا میزان ناهنجاری‌های عروقی را ارزیابی کنند، نواحی فاقد خونرسانی را شناسایی کنند و وضعیت عملکرد کلی عروق ریوی را ارزیابی کنند.

اسکن پرفیوژن ریه را می‌توان در ارزیابی قبل از عمل بیماران تحت عمل جراحی رزکسیون ریه مورد استفاده قرار داد. این تست تصویربرداری با ارائه اطلاعات دقیق در مورد عملکرد ریه منطقه‌ای و الگوهای پرفیوژن، به جراحان در برنامه ریزی رویکرد جراحی، تعیین امکان رزکسیون ریه و به حداقل رساندن خطر عوارض بعد از عمل کمک می‌کند.

اسکن پرفیوژن چیست؟

نحوه آمادگی برای اسکن پرفیوژن ریه چگونه است؟

آماده سازی برای اسکن پرفیوژن ریه گام مهمی در حصول اطمینان از نتایج دقیق و قابل اعتماد است. برای جلوگیری از عوارض جبران ناپذیر و رسیدن به نتیجه ی موردنظر پیشنهاد می‌کنیم به بهترین مرکز پزشکی هسته ای در ادامه اقدامات مهمی که پیش از انجام اسکن پرفیوژن ریه لازم است انجام دهید را بیان می‌کنیم:

  • مهم است که پزشک خود را در مورد داروهایی که در حال حاضر مصرف می‌کنید، از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و مکمل‌ها مطلع کنید. برخی از داروها ممکن است نیاز به قطع موقت قبل از اسکن داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است نیاز به تنظیم داشته باشند. پزشک شما می‌تواند دستورالعمل‌‌های خاصی را بر اساس سابقه پزشکی فردی و رژیم دارویی فعلی شما ارائه دهد.
  • اگر سابقه آلرژی، به ویژه به داروها یا مواد حاجب مورد استفاده در مطالعات تصویربرداری دارید، مهم است که به پزشک خود اطلاع دهید. این اطلاعات می‌تواند به آنها کمک کند تا اقدامات احتیاطی لازم را برای به حداقل رساندن خطر واکنش آلرژیک در طول اسکن انجام دهند.
  • در برخی موارد، ممکن است قبل از اسکن پرفیوژن ریه، ناشتا بودن ضروری باشد.
  • اگر باردار یا شیرده هستید، مهم است که قبل از برنامه ریزی برای اسکن پرفیوژن ریه، به پزشک خود اطلاع دهید. در حالی که این روش به طور کلی ایمن در نظر گرفته می‌شود، ممکن است اقدامات احتیاطی ویژه برای به حداقل رساندن خطرات احتمالی برای جنین در حال رشد یا نوزاد ضروری باشد.
  • در روز اسکن لباس راحت بپوشید و از پوشیدن جواهرات یا اشیاء فلزی که ممکن است در فرآیند تصویربرداری اختلال ایجاد کند خودداری کنید. همچنین ممکن است از شما خواسته شود قبل از انجام اسکن، مواردی مانند عینک، سمعک یا دندان مصنوعی را بردارید.
مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 − هشت =