رادیوداروها

رادیو دارو چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟

رادیو دارو چیست و در چه مواردی کاربرد دارد؟ رادیوداروها ترکیبات شیمیایی حاوی رادیونوکلئیدها یعنی هسته های اتمی رادیواکتیو هستند که به مریض تزریق یا خورانده می‌شوند. در واقع رادیوداروها در ساختار خود دارای رادیوایزوتوپ هایی هستند که با توجه به ساختار اتمی شان از خود پرتو radiation  تولید کرده که این پرتو شامل پرتوهای آلفا، بتا و گاما می‌باشد. در ادامه همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری درباره رادیو داروها کسب کنید.

رادیو دارو چیست؟

بر اثر ترکیب یک ترکیب دارویی با یک رادیوایزوتوپ رادیو داروها تشکیل می‌شوند. همان طور که بیان کردیم رادیوایزوتوپ ها براساس ساختار خود پرتوهایی که شامل آلفا، بتا و گاما بوده را منتشر می‌کنند که هرکدام دارای طول موج و انرژی متفاوتی می‌‌باشند. از هر سه این پرتوها برای درمان استفاده می‌شود اما مفیدترین نوع در اسکن پزشکی هسته ای رادیوایزوتوپ هایی هستند که پرتوی گاما منتشر می‌کنند.

آشنایی با رادیو داروها

انواع رادیو دارو

رادیو دارو به طور کلی دو نوع داشته که در ادامه درباره آن ها توضیحاتی می‌دهیم:

رادیو داروهای تشخیصی

از رادیو داروهای تشخیصی برای تشخیص، ارزیابی و مرحله بندی بیماری استفاده شده و پزشکان می‌توانند فعالیت ارگان خاصی از بدن یا فعالیت بیوشیمیایی سلول ها را به صورت غیر تهاجمی مشاهده کنند. رادیو داروهای تشخیصی با توجه به انتخاب پزشک در محل بیماری قرار گرفته و اشعه گاما آزاد می‌کند که به وسیله دوربین های تصویربرداری تخصصی قابل مشاهده هستند. در این روش تصویر برداری به صورت دیجیتال انجام می‌شود.

رادیو داروهای درمانی

از رادیو درمانی های دارویی برای جست و جوی سلول های درگیر و رساندن پرتو به آن ها استفاده می‌شود. طراحی این داروها به صورتی بوده که به طور انتخابی به گیرنده های پروتئین بیوشیمیایی خاص که رو یا درون سلول های درگیر بیماری قرار دارند متصل می‌شوند. رادیودارو های درمانی می‌تواند اشکال مختلفی مانند پروتئین ها و آنتی بادی های هدفمند داشته باشد.

روش استفاده از رادیوداروها

با توجه به این که رادیوداروها داروهایی با محتوای ترکیب شیمیایی با خاصیت پرتو دهی هستند معمولا از طریق ورید به بیمار تزریق می‌شوند. در نظر داشته باشید با توجه به نوع داروی مورد استفاده درمان ممکن است یک جلسه یا چند جلسه طول بکشد. در برخی موارد به علت افزایش میزان پرتوهای دریافت شده، فرد درون اتاق ایزوله قرار گرفته تا پرتودهی برای دیگران کاهش پیدا کند.  

رادیو داروها چه زمان مورد استفاده قرار می‌گیرند؟

از رادیوداروها به عنوان یک نوع درمان پرتو دوزی در درمان بسیاری از انواع سرطان برای کنترل سلول های سرطانی استفاده می‌شود.برای درمان سرطان رادیو داروها با استفاده از اشعه فرابنفش باعث تغییراتی در DNA  سلول های سرطانی و مرگ آنها می‌شود و درصورت مدیریت و استفاده درست می‌تواند به درمان سرطان کمک قابل توجهی کند. رادیوداروها به عنوان یک روش مکمل همراه با روش های دیگر مانند شیمی درمانی و جراحی می‌توانند برای بهبود بیمار مورد استفاده قرار بگیرند. رادیو داروها برای درمان بسته به نوع سرطان، محل بیماری، حالت عمومی بیمار و یا سایر عوامل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: کاربرد اسکن هسته ای در سرطان

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 11 =