هر آنچه که درباره اسکن تیروئید باید بدانید
هر آنچه که درباره اسکن تیروئید باید بدانید
از موارد شایع در بخش جراحی ، بیمارانی است که با ندول solitary تیروئید ارجاع شده اند. ندول قسمتی از بافت تیروئید است که در روش های رادیولوژیک مثل سونوگرافی از بقیه نسج تیروئید مجزا می شود .
مهم ترین تست ارزیابی ندول تیروئیدی می باشد اگر توده قابل لمس باشد، با سوزن 32G آسپیراسیون انجام شده و روی لام ریخته می شود . مقدار مواد آسپیره شده اندک است و در سر سوزن هم مقداری سلول هست که آن ها نیز باید روی لام ریخته شود . یک لام با هوا ، یک لام الکل 70 درصد و یک لام با الکل 90 درصد خشک می شود . نمونه رنگ آمیزی شده و توسط سیتوپاتولوژیست مجرب ، باید قرائت شود . اگر نمونه خونی باشد باید در وضعیت نشسته مجدد تکرار گردد .

تصویر برداری در توده منفرد تیروئید به روش های مختلفی انجام می شود:
سونوگرافی
جهت افتراق توده Solid از Cystic و لنفادنوپاتی ها استفاده می شود . وجود لنف نود های بزرگ و کلسیفیکاسیون های Fine Stippled به نفع بدخیمی است .
الاستوگرافی اولتراسوند
ندول های بدخیم، سفت تر می باشند .
MRI/CT
اگر ندول فیکس، سخت و ساب استرنال وجود دارد، در خواست می شود . استفاده از ماده ی حاجب تزریقی در CT ، سبب اختلال در روند های ید درمانی (پزشکی هسته ای ) می باشد .
اسکن هسته ای
اگر FNA مبتنی بر ندول فولیکولار است و TSH هم ساپرس باشد، قدم بعدی اسکن هسته ای می باشد .
روش کار در اسکن تیروئید چگونه است ؟
برای انجام اسکن تیروئید البته یک ماده رادیواکتیو کم خطر به صورت تزریقی و یا خوراکی وارد بدن می شود . سپس بعد از گذشت زمانی کوتاه بیمار باید بر تخت دراز بکشد و سر خود را به عقب متمایل کند . لازم است تا دوربین بر گردن تنظیم شود و تصویر برداری های لازم از این ناحیه انجام شود . اسکن تیروئید معمولا حدود 5 دقیقه زمان می برد .
آمادگی های لازم برای اسکن تیروئید
لازم است تا قبل از انجام هر گونه اسکن، در صورتی که داروی خاصی مصرف می کنید حتما پزشک را مطلع کنید . لازم است تا برخی دارو های مخصوص تیروئید از 4 تا 6هفته قبل از اسکن قطع گردد .
نیاز نیست برای اسکن هسته ای ، ناشتا باشید .
حتما تمام آزمایشات تیروئید ، سی تی اسکن گردن و.. را همراه خود داشته باشید .
آیا اسکن تیروئید عوارضی هم دارد ؟
همانطور که در مقالات قبلی هم گفته شد، دارویی که در طی اسکن استفاده می شود کم خطر است و عوارض شدیدی در رابطه با آن گزارش نشده است .
تنها این عوارض در حد قرمزی و درد خفیف در ناحیه تزریق شده می باشد ، که طبیعی است و به مدت چند ساعت بعد از بین می رود .پس می توان گفت اسکن هسته ای عوارض جدی برای فرد ندارد .