اسکن پاراتیروئید
اسکن پاراتیروئید
اسکن پاراتیروئید برای چه افرادی تجویز می گردد ؟ چه مراکزی اسکن تیروئید را انجام می دهند ؟ تیروئید بزرگترین غده درون ریز بدن است که در قسمت جلو گردن واقع شده است که بیشترین ذخیره هورمونی را دارا می باشد ، این غده می تواند پرکار و یا کم کار باشد و یا حتی می تواند بزرگ شود که به اصلاح به آن گواتر گفته می شود و در مواردی ممکن است قسمتی ازآن بزرگ شود که به اصلاح به آن گره گفته می شود این گره ها اغلب خوش خیم هستند و به ندرت ممکن است خطرناک باشند .
گره تیروئید بیشتر در چه افرادی دیده می شود ؟
گره تیروئید در دوره های قبل که اغلب افراد با کمبود ید مواجه بودند بیشتر دیده می شد اما امروزه این مشکل برطرف شده است و در نمک خوراکی که مصرف می شود ید موجود است .
گاهی ممکن است این گره ها در درون دچار خونریزی شوند و سبب ایجاد درد شدید در ناحیه شوند ، در این موارد لازم است تا خونریزی تخلیه شود تا درد بیمار از بین برود .
راه های تشخیص
زمانی که در معاینه توسط پزشک تشخیص داده شود لازم است تا سونوگرافی انجام شود تا به طور قطعی وجود گره تایید داده شود . با سونوگرافی مشخص می شود که این گره در داخلش مایع است یا خیر ،سایز گره تا چه اندازه است و مواردی از این قبیل را می توان با سونوگرافی تعیین کرد .
درمان
در صورتی که گره خوش خیم باشد بیمار باید مرتب به پزشک مراجعه کند تا وضعیت را کنترل کند . اما در صورتی که این گره ها بدخیم باشند می توان از جراحی استفاده کرد و کل تیروئید برداشته شود ، خوشبختانه امروزه با توجه به پیشرفت هایی که صورت گرفته ، عوارض جراحی بسیار کم است . اما به ندرت ممکن است غدد پاراتیروئید که باعث بالا رفتن کلسیم خون می شود ، آسیب ببیند و در نتیجه میزان کلسیم کاهش پیدا کند .
بعد از اینکه درمان جراحی انجام شد، قدم بعدی ید رادیو اکتیو می باشد ، از ید رادیو اکتیو استفاده می شود برای برخی از سلول های باقی مانده . سلول هایی که باقی ماندند در روند ید درمانی ، این ید را جذب می کنند و از آنجاییکه ید استفاده شده رادیو اکتیو است ، سلول های باقی مانده تیروئید با این روش ید درمانی از بین می روند و بیمار لازم است تا اخر عمر از ید استفاده کند و به فواصل مختلف سونوگرافی و آزمایشات مختلف را انجام دهد .
اسکن پاراتیروئید
همانطور که گفته شد غدد پاراتیروئید در زیر غده تیروئید قرار دارند که 4 عدد می باشند، در صورت فعالیت بیش از اندازه این هورمون سبب بروز بیماری می شود .
اسکن پاراتیروئید برای بررسی پرکاری این تیروئید انجام می شود . در طی این روش تشخیصی لازم است تا ابتدا تزریق پرتو دارو در داخل رگ انجام شود و سپس بعد از 20 دقیقه تصویر برداری صورت گیرد ،بعد از گذشت 2 تا 3 ساعت لازم است تا این تصویر برداری تکرار شود تا تصمیم گیری صورت گیرد .